
@ the Paul Delvaux Museum
@ the Paul Delvaux Museum
@ the Paul Delvaux Museum
@ the Paul Delvaux Museum
2021
HET VERHAAL VAN EEN ARTISTIEKE VRIENDSCHAP
Het Paul Delvaux Museum focust elk jaar op een nieuw thema. Tijdens het seizoen '21 belichten we de sterke band tussen George Grard en Paul Delvaux. Verspreid over de verschillende zalen ven het musueum gaan de beelden van Grard een intieme dialoog ann met de shcilderijen van Delvaux.
In de ruimte A place to be seen waar tlekens een hedendaagse kunstenaar aan bod komt, exposeert de Stichting het werk van Chantal Grard.
Eveneens een aanrader is een bezoek aan de vernieuwde scenografie van de permanente collectie van Train World in Brussel die in dialoog treedt met werken van Paul Delvie die door de Stichting in bruikleen werden gegeven.
Paul Delvaux, Naakt op het strand, 1935 / George Grad, De Zee, 1952-1955.
Tijdens het seizoen '20 zal de tijdelijke tentoonstelling gewijd zijn aan de bijzondere en magistrale fresco’s die Delvaux maakte voor het Brusselse huis van Gilbert Périer, voorzitter van Sabena.
Op de tentoonstelling zullen talrijke voorontwerpen te zien zijn die de kunstenaar voor deze opdracht, uitgevoerd tussen 1954 en 1956, maakte.
Een gelegenheid om op een didactische manier nader kennis te maken met deze fresco’s waarin vooral grote figuren uit de oudheid aan bod komen.
Maison Périer, La bibliothèque, 1954
(Maison Périer, de bibliotheek)
Voorbereidende schets. Potlood, Oost-Indische inkt en aquarel op papier
38 x 74,5 cm
© Foundation Paul Delvaux Collection
2018
Een introspectieve blik met de crayonmanier vormt het sluitstuk van de cyclus van drie tentoonstellingen die het Museum wijdde aan de prentkunst van Paul Delvaux. Dit luik is een ode aan de vitaliteit van de kunstenaar, die zich op het einde van zijn leven toelegde op een voor hem nieuwe techniek. Aangemoedigd door zijn neef Charles Van Deun, hervond Delvaux in de zogenaamde 'crayonmanier' hetzelfde plezier dat hij altijd aan het tekenen had beleefd.
Deze prenten in vernis mou geven ons een inzicht in de manier waarop Delvaux toen terugblikte op zijn werk uit het verleden. De tentoonstelling toont opvallende verwantschappen met vroegere werken en benadrukt het belang van antieke bronnen als creatieve visvijver. Deze intimistische prenten, die de laatste werken – de dessins de Mémoires (Tekeningen uit het geheugen) – aankondigen, bieden de bezoeker vooral de gelegenheid om zich te verdiepen in de bijzondere wereld van Delvaux.