Harp
Mathilde Wauters is één van de meest beloftevolle harpisten van de jonge generatie en geniet nu reeds wereldfaam. Na het behalen van het Masterdiploma harp met grootste onderscheiding in 2017 aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, in de klas van Sophie Hallynckn, perfectioneerde ze zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris waar ze afstudeerde met felicitaties van de jury.
Mathilde was laureate van verschillende belangrijke nationale en internationale wedstrijden.
In november 2013 behaalde Mathilde een eerste prijs met unanimiteit van de jury in het Concours International Martine Géliot te Parijs/Fontainebleau. Op het prestigieuze 11e USA International Harp Competition in Bloomington behaalde zij, naast de Bronzen Medaille, ook de speciale prijs voor de beste uitvoering van het Concierto de Aranjuez in de finale.
Tijdens haar loopbaan volgde Mathilde verschillende masterclasses bij gerenommeerde harpisten zoals Letizia Belmondo, Anneleen Lenaerts, Ingrid Procureur e.a.. In november 2019 werd Mathilde geselecteerd om 18 maanden mee te spelen in de Orkestacademie van de Münchner Philharmoniker, waar ze samen met coach Teresa Zimmermann speelt onder leiding van o.a. chef-dirigent Valery Gergiev.
Mathilde speelt soloconcerten op internationale podia, tijdens befaamde internationale muziekfestivals zoals Seduced by Harps en Les Concerts de l’Orangerie in ze Seneffe en werd uitgenodigd door de Association Internationale des Harpistes in Parijs.
In kamermuziekverband concerteert ze geregeld met haar zus Emma, met wie ze een harpduo vormt. Samen exploreren ze het duetrepertoire van John Thomas tot Karlheinz Stockhausen en brachten ze deze programma’s o.a. in Bozar te Brussel en in het Concertgebouw in Brugge.
Wilfried Westerlinck, geboren in Leuven, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen bij Victor Legley, Jan Louël, August Verbesselt en Daniël Sternefeld. Voor orkestdirectie ging hij zich vervolmaken bij Igor Markevitsj in Monte-Carlo.
Hij doceerde aan het KMC van Antwerpen, was muziekproducer voor de VRT en ontwierp grote evenementen voor Radio 3.
Als componist ontving hij verschillende onderscheidingen als de Tenuto-prijs, de Jef Van Hoof-prijs, de Eugène Baie-prijs voor de artistieke kwaliteit van zijn oeuvre, de Visser-Neerlandia-prijs en vele andere.
Hij is een graag geziene gastdocent aan buitenlandse conservatoria, universiteiten en een gewaardeerde ‘componist in residence’.
Zelf noemt hij zijn oeuvre niet zo erg uitgebreid. Het beperkt zich tot een honderdtal composities.
Prelude uit Suite Bergamasque, C. Debussy
Le cortège, W. Westerlinck
Images, suite nr 4, M. Tournier
Allegro uit Sonate für die Harfe, C.P.E. Bach
Klankkaartje voor Paul Delvaux, M. Vanhaute
L’aimable, J.-N.-P. Royer
Chanson dans la nuit, C. Salzedo
Féerie, M. Tournier
Donderdag 9 mei - 19u00
Paul Delvaux Museum, Sint-Idesbald
16 euro/p.p.
Inschrijving per tel: +32 (0) 58 52 12 29 of
per e-mail:
info@delvauxmuseum.be
Cello
Paul Heyman (06.09.1994) is een Belgisch cellist, vooral actief als solist en in kamermuziek.
Hoogtepunten zijn concerten in prestigieuze zalen en festivals als Bozar, Klarafestival, De Bijloke, De Singel, Beethoven festival Bonn, Tivoli Vredenburg, Stadsgehoorzaal Leiden, Liszt Academy in Boedapest, National Concert Hall in Dublin, Festival van Vlaanderen, B-Classic, Festival en Poitou, het lenteconcert op het Koninklijk paleis in Brussel, La Seine Musicale in Parijs en nog veel meer.
In mei 2022 kreeg Paul, tijdens een zeer druk concertseizoen, de diagnose van dystonie (musician’s focal dystonia), en moest hij concerten spelen opgeven voor bijna een jaar. Dankzij de steun die hij ontving van o.a. experten op dit gebied, stond hij opnieuw op het podium en kon hij zijn eerste concerten geven in april 2023.
Naast zijn andere activiteiten speelt Paul sinds 2023 freelance als solo cello bij het Nationaal Orkest van België.
Na te zijn afgestudeerd bij Raphael Wallfisch in Zürich met de grootste onderscheiding (100%), studeerde hij verder bij France Springuel in België, en aan de Philippe Jaroussky Academy in Parijs. Hij studeerde ook barokcello bij Roel Dieltiens. Paul volgde masterclass bij o.a. Gary Hoffman, Frans Helmerson, Alexander Rudin, Arto Noras, Pieter Wispelwey, Leonid Gorokhov, Vagram Saradjian en Natalia Gutman.
In 2019 werd Paul verkozen als laureaat van de stichting ‘Swuk Vlaanderen’. Dankzij de genereuze steun van Swuk kon Paul zijn eerste CD opnemen bij het label Etcetera, in duo met pianiste Isil Bengi, met Belgische romantische werken voor cello en piano.
In 2021 nam Paul zijn tweede album ‘Awakening’ op met Trio Aries, met werken van Scriabin, Suk, Schubert en Mendelssohn, lovend onthaald in de pers door oa. De Standaard en France Musique.
Hij is een prijswinnaar van verschillende nationale en internationale wedstrijden, zoals Dexia Classics, het Rotary-concours en Prix Edmond Baert in België, Bartók World competition in Boedapest, Semper International Music competition in Italië, Verao Classico music prize in Portugal en de Supernova-wedstrijd georganiseerd door Klara en Musiq’3.
Paul was al meermaals te horen op Belgische radio en televisie, zowel met opnames als in interview (Klara, Canvas, Musiq’3, La Trois), alsook op SWR, NDR, France Musique, RTE 5 (Ierse Nationale Radio), Medici.tv en meer.
Paul Heyman speelt op een cello gemaakt circa 1740 door J.C. Hoffmann, de hoofdleverancier van instrumenten an J.S. Bach in Leipzig.
Zingen
Donderdag 28 september 2023 – 19u00
Paul Delvaux Museum, Sint-Idesbald
Prijs :
15 euros/p.p.
Viool, guitaar en kora
Liederen zonder woorden, dromerige composities van Wouter Vandenabeele (viool), Tom Theuns (gitaar) en Bao Sissoko (kora) vermengd met dromerige mazurka’s, Bretoense gavottes, Afrikaanse reels, balkan grooves, evocaties over de Etna tot uitbundige improvisaties.
Het vioolspel van Wouter is uitermate levendig. Hij laat de snaren zingen, strooit nu en dan met dissonanties en hij vertolkt als geen ander de melancholie.
Dit trio balanceert tussen vernieuwing en traditie, kracht en verfijning en tussen droom en realiteit. De saudade naar een plek in het onderbewuste versterkt door het gevoel opgesloten te zitten tijdens een lockdown, als het ware als vogels die niet mogen vliegen naar verre landen en er enkel over dromen en ‘zingen’.
Meer info
youtube
musicidea.be
Tom Theuns
Wouter Vandenabeele
Bao Sissoko
Zang
Donderdag 24 Augustus 2023 – 19u00
Paul Delvaux Museum, Sint-Idesbald
Prijs :
15 euros/p.p.
More than a voice
De zangeres Dr. Françoise Vanhecke, PhD brengt haar soloprogramma met de unieke combinatie van zichzelf te begeleiden. Gepassioneerd curieus en polivalentie typeert de zangeres-componiste en haar unieke Inhaling Singing - ISFV® techniek waarmee ze doctoreerde aan UGent. Ze staat als trendsetter met performances rond barok tot pop en experimentele muziek geregeld op het programma van grote muziekfestivals en theaterhuizen van de wereld. Naast een Palmo D’Oro in Italië werd ze in 2022 uitzonderlijk voor de tweede maal winnares van de New York Women Composers Seed Grant.
Als polyvalent performer trad ze al eerder op in galerijen en musea en in het kader van internationale festivals zoals in voor de VRT voor documentaires rond Ensor, Magritte, Vercruysse, De Braekeleer - Museum Sierkunsten en SMAK Gent - Galerie Estampille Brussel - Gallery De Kantfabriek Aalst - RHoK Boonzaal Brussel - M Kha / Oude Beurs en De Zwarte Panter Antwerpen alsook in Duitsland (Städtliche Galerie Villa Zanders Bergisch Gladbach) - Mexico (Museo Tamayo) - Hongarije (2B Gallery Budapest) - Italië (C8lengo,Torino - La delirante, Milano – Artestudio, Bergamo) - Frankrijk (Halle Saint-Pierre, Paris) en Nederland (Quartair Den Haag). Men herinnert zich ook nog haar performance op de opening van het SMAK in Gent met de act van Marina Abramovic.
Programma
Caro mio ben van Giuseppe Giordani
Seligkeit van Franz Schubert
Lascia ch’io pianga van G.F. Händel
Ave Maria van Caccini
Danza, danza, fanciulla gentile van Francesco Durante
Voi che sapete van Wolfgang Amadeus Mozart
Youkali van Kurt Weill
Uranus van Coppé/Bilbao
Crocro-song van Irma Bilbao
Ida van Cahay/Kissling
Jong Bloed (Gezelle/Bilbao)
Angedenken van Peter Cornelius
You are the centre van Margaret Rizza
Je ne regrette rien van Edith Piaf
Silent Majesty van Rowland / Bilbao
Oriental van Anonym
Zang, Fluit en Poezie
Donderdag 27 juli 2023 – 19u00
Paul Delvaux Museum, Sint-Idesbald
Prijs :
15 euros/p.p.
Overeenkomsten
Symbolistisch gedicht van Charles Baudelaire over kunst die de som is van meervoudige sensaties: 'De geuren, de kleuren en de geluiden beantwoorden elkaar
Overeenkomsten betekent ook aansluiting en roept zo de wereld van de trein op, een door Paul Delvaux geliefd universum. De mens verdwaalt in stations; mist zijn aansluiting; flaneert als in musea.
En tenslotte, de ultieme correspondance: die samenhang van onze daden en onze ziel. Deze moeten elkaar voeden om lief te kunnen hebben, om te kunnen creëren. Zoals Paul en Tam
Programma
Bloemlezing van werken van
Eric Satie (1866-1925)
Modeste Moussorgksky (1839-1881)
Charles Baudelaire (1821-1867),
Jacques Prévert (1900-1977)
Edith Piaf (1915-1963)