
Jiska Lambrecht en Iedje van Wees ontmoetten elkaar in 2018 op de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Vanuit hun gedreven enthousiasme voor kamermuziek ontstond in 2019 “Duo Misia”. Ze volgden lessen bij o.a. Barnabás Kelemen, Johannes Moser en Ilya Gringolts.
Jiska Lambrecht (°1997) is een Belgische violiste. Ze is actief als soliste en in verschillende kamermuziekensembles.
Sinds 2018 vormt Jiska een muzikaal duo met de Italiaanse pianist Marco Sanna. In april 2024 verscheen hun eerste cd Abendrot. Jiska won deze cd-opname als “Laureate 2024” van vzw SWUK Vlaanderen.
Jiska is eerste violiste van het Turicum Quartet, waarmee ze in 2023 de tweede prijs won op de prestigieuze Karol Szymanowski International Music Competition in Polen. Hun optreden werd wereldwijd gelivestreamd door Medici TV. Het Turicum Quartet debuteerde in Tonhalle Zürich en concerteerde samen met het gerenommeerde Gringolts Quartet op het Mizmorim Festival.
Afgelopen zomer was Jiska te gast op het Pau Casals International Music Festival aan de zijde van Antje Weithaas, Jonathan Brown en Erica Wise.
Als lid van CHAARTS Chamber Artists realiseerde ze met Jonian Ilias Kadesha de cd Suite italienne. Haar uitvoering van het strijkkwintet van Eugène Ysaÿe op de cd “Legends” kreeg vier sterren in BBC Music Magazine.
Jiska trad op in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Italië, Spanje, Polen, Hongarije, Malta en Rusland in o.a. Bozar, De Singel, Concertgebouw Brugge, Grand Hall en Solti Hall Budapest, Tonhalle Zürich, NOSPR, Yehudi Menuhin Forum Bern, Dom Keulen en het Europees Parlement in Straatsburg.
Ze werd uitgenodigd voor o.a. het Festival van Vlaanderen, Arte Amanti International Chamber Music Festival, Mizmorim Festival, GAIA Music Festival, Aurora Old Ox Music Festival, International Bartók Seminar, Kaposfest Festival, Classix Kempten, Braunwald Festival, VivaCello en Boswiler Sommer.
Jiska begon op haar zesde met viool. Vanaf 2013 les volgde ze les bij Jolente De Maeyer en bij Natasha Boyarsky in Londen. Na haar bacheloropleiding in Antwerpen behaalde ze haar master viool solo aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen met grootste onderscheiding. Daarna behaalde ze in Zürich het solistendiploma bij Ilya Gringolts en studeerde er ook barokviool bij Monika Baer.
Iedje van Wees (°1995) groeide op in Tilburg en begon op achtjarige leeftijd met cellolessen. Ze behaalde haar bachelordiploma Cum Laude aan het Conservatorium van Maastricht bij Prof. Mirel Iancovici. In juli 2021 behaalde Iedje haar masterdiploma met “Bestnote” aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Johannes Moser.
Iedje volgde zowel solo- als kamermuzieklessen bij o.a. Gregor Horsch, Gustav Rivinius, Ilya Gringolts, Marie Hallynck, Marc Vossen en Raphael Bell. In 2017 won ze de tweede prijs op het Concours International de violoncelle “Edmond Baert” in Brussel.
Al op jonge leeftijd kwam Iedje in aanraking met kamermuziek en orkestspel. Tijdens haar studies was ze o.a. aanvoerder in het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en speelde ze in The European Union Youth Orchestra als tuttist en aanvoerder van de celli. In 2018 was Iedje academiste in het Antwerp Symphony Orchestra en de twee volgende seizoenen won ze een plaats aan de academie van het WDR Sinfonieorchester in Keulen.
In 2021 won Iedje een positie als Vorspieler bij de Niederrheinische Sinfoniker. Ook werd ze in dat jaar geselecteerd voor de Stiftung Villa Musica. Momenteel is Iedje plaatsvervangend aanvoerder van de celli in het Residentie Orkest in Den Haag.
Iedje bespeelt mede door de financiële steun van Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) een cello gebouwd in 2020 door Sebastian Zens te München.
Zaterdag 3 mei - 19u00
Paul Delvaux musueum
17 euro/p.p.
Inschrijving per tel: +32 (0) 58 52 12 29 of
per e-mail:
info@delvauxmuseum.be
Wilfried Westerlinck, geboren in Leuven, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen bij Victor Legley, Jan Louël, August Verbesselt en Daniël Sternefeld. Voor orkestdirectie ging hij zich vervolmaken bij Igor Markevitsj in Monte-Carlo.
Hij doceerde aan het KMC van Antwerpen, was muziekproducer voor de VRT en ontwierp grote evenementen voor Radio 3.
Als componist ontving hij verschillende onderscheidingen als de Tenuto-prijs, de Jef Van Hoof-prijs, de Eugène Baie-prijs voor de artistieke kwaliteit van zijn oeuvre, de Visser-Neerlandia-prijs en vele andere.
Hij is een graag geziene gastdocent aan buitenlandse conservatoria, universiteiten en een gewaardeerde ‘componist in residence’.
Zelf noemt hij zijn oeuvre niet zo erg uitgebreid. Het beperkt zich tot een honderdtal composities.
Mieke Vanhaute (Kortrijk 1948) werd geboren in een muzikale familie. Haar vader was orgelist. Na studies aan het Kortrijkse conservatorium bij Mevr. M. Boedts – Van Neste (piano), P. Van Eechaute en A. Vanhaute (harmonie) trok zij voor haar professionele opleiding naar het KMC in Brussel en daarna voor vervolmaking naar Frankrijk en Polen. Ze had het voorrecht te mogen werken met vooraanstaande musici met internationale faam als E. Del Pueyo, (piano) en J. Leduc, V. Legley, T. Aubin, W. Lutoslawski, (compositie) en P. Dervaux (orkestdirectie).
Mieke Vanhaute ontpopte zich als een veelzijdige musicus, op verschillende terreinen actief.
Op 16-jarige leeftijd debuteerde zij als soliste in het pianoconcerto van Schumann en concerteerde in binnen- en buitenland als pianiste en dirigente.
In een vroeger leven was zij meer dan 35 jaar artistiek-pedagogisch actief als directeur DKO en als hoofdleraar contrapunt en fuga aan het KMC Gent. Ze profileerde zich als ontwerper van originele projecten als Aïs, “Betje Trompet”-stoet, la Barca di Suoni, ea., van soundscapes, gaf masterclasses en lezingen op internationale festivals en colloquia in o.a. de USA, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, is organisator van de internationale IVME-compositiewedstrijd en jurylid in nationale en internationale wedstrijden.
Als componiste is ze nog steeds een bedrijvige bij.
Ze is en was ook één van de weinige vrouwelijke componisten van haar generatie in Vlaanderen en bij uitbreiding in België.
Haar werken werden en worden gecreëerd en uitgevoerd op belangrijke podia in Europa en ook in Australië, USA, Turkije, enz. door gerenommeerde dirigenten en musici als S. Cambreling, M. Tabachnik, laureaten van de Koningin Elisabeth wedstrijd, Brussels Philharmonic en gecapteerd door Vlaamse en buitenlandse radiozenders.
Haar composities getuigen van een natuurlijke zin voor contrapunt en een permanente aandacht voor de kleurrijke subtiliteit en de sobere, maar intense uitdrukkingskracht van de klank zelf.
De harmonische taal, beïnvloed door gebruik van Messiaense modi, evolueert naar zelfstandige kleur-elementen. Uit melodische gegevens als vertrekpunt, contrapuntisch en seriëel verwerkt, ontstaan horizontale en verticale klankstructuren, die zich opnieuw melodisch ontrafelen.
Zij is ook geboeid door differentiatie van de klank en experimenteert met niet alledaagse klankbronnen, die ze ook gebruikt bij de creatie van soundscapes.
Haar oeuvre omvat solowerken, liederen, kamermuziekwerken voor diverse bezettingen, koorwerken en werken voor ensembles en voor symfonisch orkest, en soundscapes.